Trăim într-o lume modernă în care alimentele procesate chimic sunt des consumate, iar intoleranţa la gluten este unul dintre cei mai importanţi factori care afectează negativ fertilitatea. Suzana Pretorian, doctor balneolog ne explică legătura dintre fertilitate şi intoleranţa la gluten.
„Numărul persoanelor cu alergie la gluten este în creştere în ultimii 20 de ani. În majoritatea cazurilor, glutenul nu dezvoltă simptomele clasice de boală celiacă (diaree, balonare, crampe, scădere în greutate), ci la circa 50% din cazuri apar alte simptome stranii (tip acnee, afte bucale, migrene, anemie, artrită, depresie, oboseală cronică, deficit cognitiv, infertilitate). Alergia la gluten este cumulativă în timp la aceeaşi persoană (adică treptat tot mai multe organe sau sisteme pot ajunge să sufere), cât şi transgeneraţional.
Grâul tradiţional Triticum aestivum utilizat până în anii 1970 nu se mai cultivă decât în zone foarte restrânse de pe glob. Formele cultivate de circa 20 ani sunt rezultatul miilor de hibridizări şi modificări genetice. Ceea ce noi numim acum grâu este departe de cel original.”, menţionează specialistul balneolog.